Sposób przygotowania:
moje ogórki malosolne kiszone w butelce
Ogórki gruntowe najlepiej takie małe świeżo zrywane.Czyścimy i namaczamy w zimnej wodzie na jakieś 30 minut.W tym czasie przygotowuje zalewe tak zwaną solankę.Na litr dobrej wody daje 1 1/2 łyżki soli,zagotować i odstawić.Dużą butelkę po wodzie mineralnej takiej 5 litrowej przepłukać.Na dno dać koper,czosnek,chrzan,paprykę ostra czerwoną oraz jak ktoś ma może byc lisć z dębu.Wkładamy oczyszczone ogorki tak do połowy butelki i ponownie dajemy dodatki i tak do pełna.Do takiej butli wchodzi około 3 kg ogórków.Całość zalewamy jeszcze gorącą zalewą i zakręcamy.Odstawić w ciepłe miejsce na około 3 dni, po tym czasie nadają się juz do jedzenia,świętny dodatek do mjięs grilowanych oraz jako przystawka do chleba ze smalecem.