Sposób przygotowania:
Moje papryki faszerowane
Grzybki suszone opłukać w zimnej wodzie i ugotować z dodatkiem soli na miękko. Papryki umyć i ściąć część od ogonka tak zeby mozna było z nich usunąć i wydrążyć pestki. Ryż ugotowac w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Gotowac od wrzącej wody około 10-12 minut i odcedzić na druszlaku, można przelac zimną wodą dla szybszego schłodzenia. Cebulę obrac i pokroić w drobną kostke. Zeszklić ją na smalcu dokładając mielone mięso z drobiu. Wszystko razem podsmażamy około 7-10 minut i dodajy do ryżu. Ugotowane grzybki kroimy drobno i dodajemy do farszu. Całość farszu doprawiamy dość mocno i faszerujemy papryczki. Układamy je na stojąco w szerokim rondlu jedna obok drugiej. Przykrywamy dekielkami z ogonkiem i wlewamy wode tak na 2/3 wysokości papryk. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Podajemy zaraz po ugotowaniu. Jak ktoś lubi można podać sos pomidorowy. Smacznego.