Papryka czerwona, papryka zielona i papryka żółta to one królują na naszych stołach. Pikantny smak papryki jest w stanie dodać wyrazistości każdej potrawie. Jej siła tkwi w ostrości, intensywności i chrupkości. To są jej znaki rozpoznawcze.

Chętnie wykorzystuje się ją w świeżej postaci. Szczególnie często spotykana w kanapkach, surówkach i sałatkach. Bez niej na pewno nie powstaną też, tak typowe węgierskie dania, czyli leczo i gulasz, które rozpowszechniły się na całym świecie.

Papryka to doskonały dodatek do wszelkich sosów, zup i mięs. Można z niej zrobić także smaczną pastę paprykową lub pyszny gęsty krem. Sprawia, że każda potrawa zachwyca dodatkowym intensywnym aromatem.

Dowartościowana w kuchni poprzez różnorodne farsze mięsne i warzywne. Papryka faszerowana mięsem mielonym, nadziewana ryżem lub kaszą, a następnie zapiekana to prawdziwy kulinarny rarytas.

Nie pozwala o sobie zapomnieć wraz z końcem sezonu. Zachęca do przygotowania z niej znakomitych przetworów na zimę. W tej roli świetnie sprawdza się papryka marynowana, papryka z przecierem pomidorowym lub papryka pasteryzowana!

Zdjęcie: Fotolia
Ajwar

Ajwar

Ajwar (ajvar) to wegańska pasta warzywna przygotowywana z pieczonej papryki słodkiej, pomidorów, bakłażanów lub cukinii, czosnku i octu. Potrawa wywodzi się z Bałkanów, jest specjalnością kuchni serbskiej. Ajwar doskonale sprawdzi się na kanapkach lub jako dodatek do potraw z grilla (zamiast ketchupu). Można go również podawać jako sos do makaronu i ryżu.

Przecier z papryki

Przecier z papryki

Przecier z papryki stanowi pyszne wykończenie dań głównych oraz dodatek do sałatek warzywnych. Paprykę można łączyć z cukinią albo pomidorami, tworząc złocisty przecier pomidorowo-paprykowy z żółtych owoców lub zrobić klasyczny, czerwony sos. Do przecieru paprykowego warto dodać czosnek oraz bazylię, które pogłębią smak. Zimowe paprykowe przeciery smakują wybornie i dodają charakteru potrawom: pieczonym mięsom, wędlinom, serom i kanapkom.

Papryka marynowana

Papryka marynowana

Papryka marynowana (papryka konserwowa) sprawdza się idealnie jako dodatek do obiadu oraz kanapek, a także jako zimna zakąska podawana na imprezie. Przetwory z papryki czerwonej, zielonej i żółtej konserwuje się w słoikach z różnymi dodatkami: czosnkiem, cebulą, miodem. Popularna jest papryka marynowana na ostro z chilli i pieprzem bądź w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem marchwi, gorczycy, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa to przecier z papryki podany w dowolny sposób. Dobrze smakuje na pieczywie, pizzy lub w postaci przetworów na zimę. Dobrze komponuje się też z mięsem i rybami. Podstawą pasty jest papryka czerwona oraz chilli. Można ją przygotować z solą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym lub też z dodatkiem ryżu, pestkami słonecznika i kminku. Paprykę można gotować, piec lub tradycyjnie smażyć na słońcu. Pasta jest bogata w witaminę C oraz liczne przeciwutleniacze. Zawarta w ostrej papryce kapsaicyna przyspiesza też proces odchudzania.

Sałatka z papryką

Sałatka z papryką

Sałatka z marynowanych w occie ogórków, cebuli i papryki jest świetnym pomysłem na zimowe przetwory. Taki zestaw idealnie pasuje do obiadu zamiast surówki.

Znaleźliśmy 2044 przepisów w kategorii Papryka