kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Moje tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto pochodzi z Włoch ale najlepiej gdy zrobimy je sami. Kilka składników i po niedługim czasie mamy pyszny deser.

Moje tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje tiramisu

Na masę

  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki naturalnego twarożku z dużym czubkiem
  • 250 gram mascarpone

 

Pozostałe składniki

  • Biszkopty
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Moje tiramisu
Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Żółtka oddzielamy od białek, wkładamy do miski i dosypujemy cukier, miksujemy na kogel - kogel.

Następnie dodajemy porcjami mascarpone i twarożek naturalny.

Miksujemy na gładki krem. Biszkopty moczymy w zimnej kawie i układamy na dnie pojemnika wyłożonego folią. Na biszkopty kładziemy połowę masy i przykrywamy namoczonymi w kawie biszkoptami. Na biszkoptach rozsmarowujemy resztę kremu. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.
Moje tiramisu
Żółtka razem z cukrem miksujemy na kogel - mogel
Moje tiramisu
Do masy jajecznej dodajemy mascarpone i twarożek
Moje tiramisu
Na namoczone w kawie biszkopty wykładamy przygotowaną masę
Moje tiramisu
Pojemnik z ciastem wstawiamy do lodówki na kilka godzin