VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Babka tiramisu (z likierem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybszej babki w przygotowaniu nie znam. Jest wilgotna, puszysta i obłędnie smakuje z likierem o smaku tiramisu.

Babka tiramisu (z likierem)

Składniki:

Babka tiramisu (z likierem)

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml oleju
  • ¾ szklanki likieru o smaku tiramisu
  • 1 ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka tiramisu (z likierem)
Jajka miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy się połączą wlewamy olej. Miksujemy na wolnych obrotach.

Następnie dolewamy likier i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dosypujemy do masy, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta.

Formę do babki smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

Odwracamy na talerz. Obsypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

babka ciasto