Sposób przygotowania:
Kakaowy tort urodzinowy z kremem mascarponePrzygotowanie suchych składników:
Mąki dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Oddzielanie żółtek od białek:
Żółtka dokładnie oddzielić od białek.
Ubijanie piany z białek
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
Przygotowanie biszkoptu:
Do białek stopniowo, ciągle miksując wlewać roztrzepane widelcem żółtka, potem olej, następnie ciągle miksując dodajemy mąkę z kakao. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicy (średnica 30 cm). Piec 40 minut w 180 stopniach, odłożyć na noc do wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ciągle miksując dodawać serek. Na końcu dodać ziarenka z jednej laski wanilii, wymieszać.
Przekrawanie biszkoptu:
Biszkopt przekroić na dwa równe blaty, nasączyć rumem wymieszanym z wodą.
Przekładanie biszkoptu konfiturą
Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą zostawiając wolne brzegi.
Przekładanie tortu kremem:
Rozprowadzić równomiernie i stopniowo krem zostawiając wolne brzegi.. Przykryć drugim blatem biszkoptu, docisnąć lekko. Odłożyć tort na 30 minut do lodówki.
Obkładanie tortu masą maślaną:
Miękkie masło zmiksować na puch. Dodać mleko i cukier puder, wymiksować. Obficie rozprowadzić na torcie, by całkowicie pokryć go masą.
Obkładanie tortu:
Masę marcepanową zagnieść w kulę. Rozwałkować na stolnicy wysypanej lekko mąką ziemniaczaną, tak, aby średnica masy była sporo większa od tortu. Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść na tort. Wyrównać całość i docisnąć szpatułką zaczynając od góry, następnie boki. Nadmiar masy ściąć ostrym nożem dookoła. Masę która odstaje na dole nożem wcisnąć pod tort.
Dekorowanie tortu:
Udekorować tort.