Sposób przygotowania:
Tiramisu w pucharkach
Zagotowałam pół litra wody. Jajka włożyłam do gorącej wody na 10 sekund, wyjęłam, oddzieliłam białko od żółtka. Żółtka utarłam z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksowałam z mascarpone. Jedno białko ubiłam na sztywną pianę, delikatnie wmieszałam do masy jajeczno-serowej.
Amaretto wlałam do kawy. Biszkopty przekroiłam na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczałam w kawie i układałam w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyłam łyżkę kremu, posypałam kakao. Warstwy powtórzyłam w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy).
Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub przez okrągłą, tworząc "kropelki".
Tiramisu przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyłam kakao.
Smacznego!
Amaretto wlałam do kawy. Biszkopty przekroiłam na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczałam w kawie i układałam w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyłam łyżkę kremu, posypałam kakao. Warstwy powtórzyłam w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy).
Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub przez okrągłą, tworząc "kropelki".
Tiramisu przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyłam kakao.
Smacznego!
mocsłodkości
Czekoladka 2