Sposób przygotowania:
Proste ciasto z rabarbarem
Rabarbar oczyścić z błon i pociąć na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na około 1 godzinę, aby puścił sok.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i do ubitych białek dodać cukier, ubijać jeszcze chwilkę na dużych obrotach robota. Do szklistej bezy dodać żółtka jajek i mieszać wszystko na małych obrotach, następnie dolać olej i po połączeniu się składników odłączyć robota.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Formę 25 cm na 25 cm wyłożyć na dnie papierem i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć odsączony z soku rabarbar.
Piec około 45-50 minut w temp. 180st po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i do ubitych białek dodać cukier, ubijać jeszcze chwilkę na dużych obrotach robota. Do szklistej bezy dodać żółtka jajek i mieszać wszystko na małych obrotach, następnie dolać olej i po połączeniu się składników odłączyć robota.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Formę 25 cm na 25 cm wyłożyć na dnie papierem i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć odsączony z soku rabarbar.
Piec około 45-50 minut w temp. 180st po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.