belerini

belerini

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Morelowy dżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszne na prawdę polecam.

Morelowy dżem

Składniki:

Morelowy dżem

 

  • morele 2,5 kg
  • cukier 2 kg
  • woda 2,5 szklanki
  • sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

Morelowy dżem
Umyte owoce przekroić na połówki, wyjąć pestki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać, w dużym naczyniu zagotować wodę z cukrem, mieszać aż się rozpuści gotować 5 minut, włożyć morele, doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu 5 minut, potem zwiększyć gaz i gotować jeszcze ok. pół godziny, dżem odstawić, odszumować, przełożyć do słoików, zamknąć je.