kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Mrożony jogurt z morelami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Idealny deser na upały - lekki, prosty jak drut i orzeźwiający. Mrożony jogurt z morelami gotowanymi w syropie z kardamonem i pistacjami.

Mrożony jogurt z morelami

Składniki:

Mrożony jogurt z morelami

 

  • (przepis na dwie porcje)
  • Jogurt
  • Duży jogurt naturalny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Morele
  • Szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 200g moreli bez pestek
  • kilka ziaren kardamonu
  • 2 cm laski cynamonu
  • kilka kropel cytryny
  • Dodatkowo
  • kilka pistacji niesolonych
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mrożony jogurt z morelami
Kiedy upał doskwiera i nie ma się siły ruszyć nawet palcem ten deser sprawdzi się idealnie :)



Zbieramy się w sobie, wychodzimy z wanny z lodem gdzie spędziliśmy ostatnie 12 godzin chroniąc się przed upałem i wsypujemy dwie łyżki cukru pudru do jogurtu. Przekładamy do miski (albo i nie, ale w misce łatwiej się miesza) i mieszamy dokładnie co ok. 1 1/2 - 2 godziny.



Wodę zagotowujemy z cukrem, wrzucamy wydrylowane morele, kardamon, cynamon, wyciskamy kilka kropel cytryny i gotujemy na wolnym ogniu, aż morele staną się miękkie. Nie trwa to długo - miejcie na nie oko! Wyłączamy gaz, zostawiamy na chwilę i odcedzamy*, aby się morele nie rozpadły za bardzo (i tak się trochę rozpadną, no ale cóż - życie sprawia psikusy:) Odkładamy do ostygnięcia.



Kiedy już jogurt będzie ładnie zmrożony (ale nie na kamień - ja mogłem go bez wysiłku nakładać łyżką) wykładamy go na talerz, obok kładziemy morele. Jogurt posypujemy posiekanymi pistacjami i zdobimy listkiem mięty. Gotowe!



ps. "Kompot" cukrowo-morelowy wykorzystuję do dosładzania mrożonej herbaty :)

Tagi:

beza bezy