monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Muffinki cytrynowe na serku-wersja lekka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne i puchate ,uffinki przygotowane na bazie serka. Idealne do pracy i do szkoły. Lukier można pominąć i tylko posypać cukrem pudrem.

Muffinki cytrynowe na serku-wersja lekka

Składniki:

Muffinki cytrynowe na serku-wersja lekka

 

  • 140 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 150 g mąki
  • 70 g erytrolu
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g oleju kokosowego
  • 1 cytryna
  • Lukier;
  • 100 g erytrolu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Muffinki cytrynowe na serku-wersja lekka

ETAP 1:

Muffinki cytrynowe na serku-wersja lekka
w misce wymieszać jajka z serkiem na jednolitą masę

Olej rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przestudzić. W małej miseczce wymieszać mąkę, erytol i proszek do pieczenia. W drugiej, większej misce wymieszać jajka z serkiem.

ETAP 2:

Muffinki cytrynowe na serku-wersja lekka
do mokrych skłądników dodać suche i wymieszać

Dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Ponownie wymieszać. Stale mieszając dodać chłodny tłuszcz. Przelać mokre składniki do suchy i delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Muffinki cytrynowe na serku-wersja lekka
do foremek przełożyć ciasto i piec w 180 st

Foremki wyłożyć papilotkami i wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec okolo18-22 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Erytrol zmielić w młynku do kawy na puder. W małej miseczce utrzeć ten puder z sokiem z cytryny na płynny lukier. Udekorować nim babeczki. Smacznego!