SUPERPRZEPIS

Cytrynowe muffiny z lemon curd

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Cytrynowe muffiny z lemon curd Więcej zdjęć (5)

Idealnie cytrynowe muffinki, których smak dopełnia orzeźwiający krem cytrynowy w środku. Bardzo smaczne i ciągle świeże nawet dwa dni od upieczenia.

Składniki:

Cytrynowe muffiny z lemon curd

 

  • sok z cytryny – 1/3 szk.
  • mąka tortowa – 1i 1/2 szk.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – 1/2 szk.
  • duże jajka – 3 szt.
  • cukier drobny – 3/4 szk.
  • mleko – 1/2 szk.
  • szczypta soli
  • lemin curd - 1/2 słoiczka

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffiny z lemon curd
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce roztrzepać jajka widelcem. Dodać drobny cukier do wypieków, sok z cytryny i olej rzepakowy. Całość krótko zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do masy jajecznej na zmianę z mlekiem. Wymieszać do połączenia się składników.

Do silikonowych lub innych foremek włożyć po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce lemon curd i uzupełnić ciastem.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
Cytrynowe muffiny z lemon curd
Trzy duże jajka krótko roztrzepać widelcem.
Cytrynowe muffiny z lemon curd
Do jajek dodać sok, cukier, olej i zmiksować.
Cytrynowe muffiny z lemon curd
Do płynnych składników dodać mąkę i proszek.
Cytrynowe muffiny z lemon curd
Wszystkie składniki ciasta krótko wymieszać.