Milycooking

Milycooking

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Frittata z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Frittata to jest nic innego jak omlet z dodatkami. Tradycyjna włoska, jest z dodatkami warzyw, a przy ich doborze ogranicza Nas tylko wyobraźnia. Smażona na patelni a potem dopiekana w piecu/piekarniku.

Frittata z dodatkami

Składniki:

Frittata z dodatkami

 

  • 5 jajek
  • 1 średnią cebulę ( ok. 30-40 g )
  • 1/2 papryki czerwonej ( ok. 60-70 g )
  • 1/2 papryki żółtej ( ok. 60-70 g )
  • 3-4 małe pieczarki ( ok. 30 g )
  • 3-4 pomidorki koktajlowe ( ok. 30 g )
  • kilka listków rukoli
  • olej
  • pieprz, sól do smaku
  • ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Frittata z dodatkami

#1

Zaczynamy od przygotowania warzyw:
- paprykę kroimy w kostkę
- pieczarkę przekrajany na pół i kroimy w plastry
- cebulę w małą kostkę

#2

Jajka myjemy, osuszamy i rozbijamy do miski. Dodajemy sól, pieprz i ulubione zioła. Roztrzepujemy widelcem, robimy to widelcem dzięki temu frittata będzie puszysta.

#3

Podsmażamy wszystkie warzywa na patelni, gdy już nabiorą ładnego koloru wlewamy jajka. Patelnie przykrywamy przykrywką i smażymy naszą frittate około 10-15 minut na małym ogniu.

#4

Frittata będzie gotowa gdy jajka u góry się zetną. Gdy tak się stanie przekładamy ją na talerz, podajemy udekorowaną pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smacznego !!


Tagi:

jajka dania