Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 344]

Muffinki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego, zrobicie je szybko i sprawnie. Są miękkie i puszyste.

Muffinki czekoladowe

Składniki:

Muffinki czekoladowe

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe
W jednej misce połączyć suche składniki, czyli przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cukier. W drugiej połączyć mokre, jajko zmiksować z mlekiem oraz olejem.

Składniki z obu misek krótko miksować, do momentu połączenia się. 

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać na 3/4 wysokości. 

Piec do suchego patyczka przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Ostudzić. 

Ozdobić. Polać roztopioną czekoladą i posypać posypką lub udekorować kremem.