Sposób przygotowania:
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Sypkie składniki przesiewamy na blat. Dodajemy żółtka, cukier ze skórką pomarańczową ekstrakt pomarańczowy, szczyptę soli oraz dobrze schłodzone masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Powstałe ciasto owijamy w folię i dajemy na 3 godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st około 15 minut. Upieczone studzimy.
Mleko dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Powstały lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy inny kolor barwnika. Całość dokładnie mieszamy. Powstałymi lukrami dekorujemy ciasteczka. Za pomocą czekoladowego pisaka robimy oczka.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st około 15 minut. Upieczone studzimy.
Mleko dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Powstały lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy inny kolor barwnika. Całość dokładnie mieszamy. Powstałymi lukrami dekorujemy ciasteczka. Za pomocą czekoladowego pisaka robimy oczka.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Agnichaa
misia5
Dziękuję :)
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
misia5
O tak :) Moje dzieciaki je uwielbiają :)
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasteczka Ci się podobają :)