SUPERPRZEPIS

Ciasteczka podwójnie pomarańczowe

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe Więcej zdjęć (10)

Pyszne, niezwykle aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Będą idealną jadalną dekoracją świątecznego stołu.

Składniki:

Ciasteczka podwójnie pomarańczowe

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 140 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 op. cukru ze skórką pomarańczowego
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
  • szczypta soli

 

  • Lukier:
  • około 40 ml mleka
  • około 7 łyżek cukru pudru
  • kolorowe barwniki

 

  • Dodatkowo czekoladowy pisak do zrobienia oczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Sypkie składniki przesiewamy na blat. Dodajemy żółtka, cukier ze skórką pomarańczową ekstrakt pomarańczowy, szczyptę soli oraz dobrze schłodzone masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Powstałe ciasto owijamy w folię i dajemy na 3 godziny do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st około 15 minut. Upieczone studzimy.

Mleko dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Powstały lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy inny kolor barwnika. Całość dokładnie mieszamy. Powstałymi lukrami dekorujemy ciasteczka. Za pomocą czekoladowego pisaka robimy oczka.

Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Sypkie składniki przesiewamy na blat po czym dodajemy pozostałe składniki ciasta
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Z ciasta za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Ciasteczka pieczemy w 180 st. około 15 minut
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Ostudzone ciasteczka dekorujemy kolorowymi lukrami
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Pyszne kruche ciasteczka doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty
Ciasteczka podwójnie pomarańczowe
Ciasteczka będą doskonałą jadalną dekoracją świątecznego stołu