dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Muffinki czekoladowo-orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miękkie, wilgotne, cudownie czekoladowe muffinki z kawałkami orzechów. Przepyszne. Z polewą czekoladową i kawałkiem cukierka na wierzchu będą cieszyły się powodzeniem wśród dzieci.

Muffinki czekoladowo-orzechowe

Składniki:

Muffinki czekoladowo-orzechowe

muffinki

polewa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 2-3 łyżek mielonych orzechów laskowych (mogą być i włoskie)
  • 8 cukierków czekoladowo-orzechowych

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowo-orzechowe
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, krótko zmiksować.

Mąkę pszenną wymieszać z kakao, wsypać do masy maślanej, wlać mleko, wbić jajka, jeszcze raz krótko zmiksować. Wsypać siekane orzechy, wymieszać.

Wyłożyć do papierowych papilotek włożonych do metalowej formy do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.

Czekoladę z olejem rozpuścić nad parą wodną, polać wierzch muffinek, posypać mielonymi orzechami, na środku ułożyć połówki cukierków czekoladowo-orzechowych.