Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Budyniowo-kokosowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne budyniowo-kokosowe ciasteczka. Takie do wykonania w kilka minut plus pieczenie. Na podwieczorek czy na piknik. Polecam.

Budyniowo-kokosowe ciasteczka

Składniki:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka

Ciasto:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka
Składniki na ciasteczka przekładamy do miski.

Składniki na ciasto przekładamy do miski.

Ciasto:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka
Następnie z tych składników zagniatamy ciasto.

Następnie zagniatamy ciasto.

Formowanie:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka
Następnie formujemy okrągłe ciasteczka z ciasta.

Odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego.

Do pieczenia:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka
Następnie ciasteczka układamy na blaszkach z papierem.

Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Między kulkami zachowujemy odstępy ponieważ urosną.

Pieczenie:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka
Ciasteczka pieczemy do zrumienienia przez około 25 minut.

Pieczemy do zrumienienia przez około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Podanie:

Budyniowo-kokosowe ciasteczka
Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.

Gotowe studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 2 blaszki ciasteczek.