gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Muffinki dyniowe z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To kolejna moja propozycja szybkiego co nieco do kawusi bo można je zrobić na szybko i mamy nawet dla gości którzy dopiero się zapowiedzieli.

Muffinki dyniowe z  bakaliami

Składniki:

Muffinki dyniowe z bakaliami

 

  • 25 dkg mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml kefiru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki orzechów włoskich siekanych
  • 3-4 łyżki pure z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek i 2 żurawiny
  • polewa czekoladowa
  • Dowolne ozdoby do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki dyniowe z bakaliami

1

Muffinki dyniowe z  bakaliami
Ja zawsze mieszam składniki jedną częścią od miksera.

Do miski wlewamy olej, kefir wbijamy jajko dodajemy dynię mieszamy ręcznie trzepaczką tylko aby składniki się połączyły.

ETAP 2:

Muffinki dyniowe z  bakaliami
Najlepiej wymieszać suche składniki przed wsypaniem do płynnych.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę cukier,proszek do pieczenia,sodę cynamon wsypujemy bakalie.

Składniki wsypujemy do płynnych składników mieszamy bardzo krótko.

3

Muffinki dyniowe z  bakaliami
Mufinki można też upiec w silikonowych foremkach.

Foremkę 12 szt wykładamy papierowymi papilotkami.

ETAP 4:

Muffinki dyniowe z  bakaliami

Ciasto wkładamy do papierowych foremek.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 25-30 minut.

5

Muffinki dyniowe z  bakaliami
Babeczki dzięki dyni mają bardzo ładny żółty kolor.

Babeczki studzimy na desce zimne polewamy polewą czekoladową i posypujemy dowolnymi ozdobami.

POLECAM!!!