SUPERPRZEPIS

Muffinki dyniowe z nutellą

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Muffinki dyniowe z nutellą Więcej zdjęć (5)

Muffinki dyniowe to jesienna propozycja dla miłośników słodkości. Już same w sobie są pyszne, a jeśli połączymy je z kremem czekoladowym nie mają sobie równych.

Składniki:

Muffinki dyniowe z nutellą

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika,
  • 16 łyżeczek nutelli

Sposób przygotowania:

Muffinki dyniowe z nutellą

ETAP 1

Muffinki dyniowe z nutellą
Przygotowujemy potrzebne skłądniki ciasta

Sypkie składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Przygotowujemy mleko, olej oraz puree.
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

ETAP 2

Muffinki dyniowe z nutellą
do ciasta dodajemy przygotowane wcześniej dyniowe puree

Do ubitej masy jajecznej dodajemy płynne oraz sypkie składniki. Całość miksujemy. Do gotowego ciasta dodajemy dynię. Ciasto ponownie miksujemy do uzyskania, jednolitego kolorystycznie ciasta.

ETAP 3

Muffinki dyniowe z nutellą
Dokłądnie miksujemy ciasto na jednolity , pomarańczowy kolor

Ciasto ponownie miksujemy do uzyskania, jednolitego kolorystycznie ciasta.

ETAP 4

Muffinki dyniowe z nutellą
Po łyżeczce kremu wykładamy na dyniowe ciasto

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowe foremki wypełniamy dyniowym ciastem do ¾ ich wysokości. Dodatkowo na ciasto wykładamy po 1 łyżeczce kremu czekoladowego.

ETAP 5

Muffinki dyniowe z nutellą
Za pomocą wykałaczki rozciągamy dodany krem

Krem przeciągamy wykałaczką, by połączył się z ciastem i jednocześnie powstał ciekawy wzorek. Krem powinien mieć temperaturę pokojową. Wyjęty prosto z lodówki będzie trudniejszy do rozciągnięcia.
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 25 minut. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.