Sposób przygotowania:
Muffinki dyniowe z nutelląETAP 1
Sypkie składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Przygotowujemy mleko, olej oraz puree.
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
ETAP 2
Do ubitej masy jajecznej dodajemy płynne oraz sypkie składniki. Całość miksujemy. Do gotowego ciasta dodajemy dynię. Ciasto ponownie miksujemy do uzyskania, jednolitego kolorystycznie ciasta.
ETAP 3
Ciasto ponownie miksujemy do uzyskania, jednolitego kolorystycznie ciasta.
ETAP 4
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowe foremki wypełniamy dyniowym ciastem do ¾ ich wysokości. Dodatkowo na ciasto wykładamy po 1 łyżeczce kremu czekoladowego.
ETAP 5
Krem przeciągamy wykałaczką, by połączył się z ciastem i jednocześnie powstał ciekawy wzorek. Krem powinien mieć temperaturę pokojową. Wyjęty prosto z lodówki będzie trudniejszy do rozciągnięcia.
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 25 minut. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
SylaUla
Jagodowa