sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Dyniowe muffinki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne muffinki z dodatkiem dyni. Warto je przygotować choćby po to, by przemycić dzieciom trochę cennych witamin.

Dyniowe muffinki

Składniki:

Dyniowe muffinki

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki startej lub zmiksowanej dni
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffinki
Tradycyjnie do przygotowania muffinek potrzebujemy dwóch misek.

Do jednej wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej łączymy mleko, jajka, roztopione masło, ekstrakt waniliowy i dynię. Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy ciasto i przelewamy do foremek na muffinki.

Z doświadczenia wiem, że nawet do silikonowych lepiej włożyć papierowe papilotki. Babeczki ładniej wyrastają i są o wiele smaczniejsze.

Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.