Sposób przygotowania:
Babeczki dyniowe z nutą pomarańczy
Jak przygotować puree z dyni: najpierw trzeba ją upiec w mocno nagrzanym piekarniku- kroimy na kawałki razem ze skórą. Oczywiście wcześniej usuwamy miąższ z pestkami. Kiedy się upiecze, łyżką oddzielamy miąższ od skóry i miksujemy go na gładki mus. Teraz przystępujemy do babeczek. Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. W rondelku topimy masło, dodajemy połowę cukru (czyli pół szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do tego wlewamy mus dyniowy i skórkę otartą z pomarańczy i łączymy składniki łyżką. Masę studzimy. W drugiej misce ubijamy jajka z resztą (1/2 szklanki) cukru ok 3 minut, tak by wyszła puszysta masa. Teraz dodajemy po trochu maślanki i mąki z proszkiem, sodą i przyprawami. Mieszamy wszystko łyżką. Na koniec dolewamy dyniową masę. Mieszamy całość delikatnie. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4, posypujemy ziarenkami dyni i pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka i zrumienienia.
Ela Dz
zufikowo
Ela Dz napisał(a):