kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Muffinki z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Super łatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek.

Muffinki z czekoladą

Składniki:

Muffinki z czekoladą

podstawowe

  • (na około 8-10 szt)
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • jajko
  • szklanka tłustego mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady (gorzkiej, mlecznej wg gustu)

Sposób przygotowania:

Muffinki z czekoladą
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajko utrzeć z cukrem pudrem na puch a następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości.

Wierzch posypać drobno posiekaną czekoladą.

Piec około 18-20 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C.