burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Muffinki z konfiturą i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne babeczki z konfiturą i czekolada

Muffinki z konfiturą i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z konfiturą i czekoladą

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 0.5-1 szklanka mleka
  • 0.5 szklanki oleju roślinnego
  • konfitura jagodowa
  • pół tabliczki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Muffinki z konfiturą i czekoladą
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej, cukier, mleko i jajka. wszystko razem miksujemy na gładką masę. Masa powinna wyjść gęsta jeśli dodamy trochę więcej mleka możemy dodać więcej mąki, Ciasto wlewamy do foremek, mniej więcej po jednej łyżce. Do każdej foremki dodajemy małą porcję konfitury i przykrywamy resztą ciasta. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Muffinki z konfiturą i czekoladą
Składniki najwygodniej i najlepiej jest sobie wcześniej przygotować
Muffinki z konfiturą i czekoladą
Ciasto wlewamy do foremek i nakładamy porcję konfitury
Muffinki z konfiturą i czekoladą
Czekolada najlepsza jest mleczna, ścieramy ja na duzych oczkach
Muffinki z konfiturą i czekoladą
Posypane babeczki natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika