Sposób przygotowania:
Muffinki z powidłamiCiasto:
W jednej miseczce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, natomiast w drugiej składniki mokre - jajko, mleko oraz olej.
Następnie suche składniki połączyć z mokrymi.
(Mieszać do uzyskania jednolitej masy, nie dłużej.)
Wypełnianie papilotek:
W formie do muffinek należy umieścić papilotki.
W każdą papilotkę włożyć 1 łyżkę (solidną) ciasta, kolejno 1 łyżeczkę powideł i ponownie ciasto - do wysokości 3/4 foremek.
Pieczenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku o tzw. "suchego patyczka" - 20-25 minut w 180 stopniach.
Studzenie:
Gotowe babeczki należy wyjąć z blachy i pozostawić do wystygnięcia.
Udekorować wg uznania.
SylaUla