Sposób przygotowania:
Waniliowe muffinki z powidłami śliwkowym
Mleko wlać do garnka. Z wanilii wyskrobać ziarenka i wrzucić razem z laską do mleka. Wstawić na mały ogień i zagotować. Pogotować przez 2-3 minuty. Następnie zdjąć z ognia,przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Potem przez siteczko przecedzić do miski,dodając ziarenka ( laskę wanilii płuczemy we wodzie,osuszamy i możemy włożyć do cukru bo ciągle jeszcze oddaje aromat i możemy zrobić sobie domowy cukier waniliowy). Do drugiej miski wsypać mąkę dodać cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia, sól oraz cynamon wymieszać.Do miski z mlekiem dodać olej oraz jajka i dokładnie wymieszać. Mieszankę mokrych składników dodać do suchych i szybko i niezbyt dokładnie wymieszać. Foremkę silikonową napełnić ciastem.Nakładać po około 1 łyżki ciasta. Na ciasto położyć łyżeczkę powideł i przykryć kolejną łyżką ciasta. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec je około 20.Wyjąć z piekarnika. Wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Z podanych składników upiekłam 10 babeczek średniej wielkości.
edytaha
monikaT83