Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Muffinki z powidłami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem różanym. Polecamy dziś muffinki na deser!

Muffinki z powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z powidłami

 

  • 25 dag margaryna,
  • 2,5 szkl mąka,
  • 1/2 szkl maślanka,
  • 4 szt jajka,
  • 3 szkl cukier puder,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki aromat waniliowy,
  • 1/2 szkl powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z powidłami
Margarynę włożyć do miksera, dodać cukier puder i ubijać na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, dodawać po 1 jajku i aromat. Dalej na przemian z maślanką dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Masę nakładać do połowy foremek muffinkowych, położyć łyżeczkę powideł i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temp 170 stopni.
Muffinki z powidłami
Etap 1
Muffinki z powidłami
Etap 2