Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Muffinki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Puszyste i ładnie wyrośnięte muffinki z dodatkiem świeżej żurawiny. Lekko słodkie, przełamane kwaśnymi kuleczkami, polecam!

Muffinki z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z żurawiną

 

  • Suche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Mokre:
  • 1 szklanka maślanki
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko
  • Oraz:
  • 1 szklanka świeżej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z żurawiną
Do miski wsypać mąkę, proszek i cukier. Wymieszać lekko łyżką. Do innego pojemnika wlać maślankę (temp. pokojowa), olej i wbić jajko. Roztrzepać dokładnie. Żurawinę umyć, osuszyć. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać lekko, dodać żurawinę i jeszcze raz zamieszać. Nałożyć do formy wyścielonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić chwilę w formie, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.
Muffinki z żurawiną
Do miski wsypać mąkę, proszek i cukier. Wymieszać lekko łyżką. Do innego pojemnika wlać maślankę (temp. pokojowa), olej i wbić jajko. Roztrzepać dokładnie.
Muffinki z żurawiną
Żurawinę umyć, osuszyć. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać lekko, dodać żurawinę i jeszcze raz zamieszać.
Muffinki z żurawiną
Nałożyć do formy wyścielonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut.
Muffinki z żurawiną
Po wyjęciu z piekarnika studzić chwilę w formie, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.