kicaj14

kicaj14

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Muffiny cynamonowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki. Ich smak można dowolnie modyfikować!

Muffiny cynamonowe z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny cynamonowe z czekoladą

 

  • Suche:
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • Mokre:
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. mleka
  • Dodatkowo:
  • dowolny krem czekoladowy lub czekolada
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:

Muffiny cynamonowe z czekoladą
1. W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon. 2. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jaja, olej, mleko. 3. Do składników mokrych dodajemy suche (nigdy nie na odwrót!) i mieszamy trzepaczką lub łyżką. Nie musimy tego robić dokładnie. Mieszamy tylko do połączenia. 4. Foremki na muffiny wypełniamy w połowie masą. Następnie wykładamy po łyżeczce kremu czekoladowego lub kostkę czekolady. Teraz wypełniamy foremki do do końca (pozostawiając ok. 1 cm miejsca na wyrastanie). 5. Muffiny wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min (do zrumienia). 6. Od razu po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy, gdyż najlepiej smakują na ciepło. Oczywiście cynamon możemy pominąć lub zamiast niego dodać innej przyprawy, cukier waniliowy, skórkę owocową, aromat do ciast itp. Nadzienie również jest dowolne. Smacznego!
Muffiny cynamonowe z czekoladą
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania.
Muffiny cynamonowe z czekoladą
Pamiętajcie, aby dodać suche składniki do mokrych!
Muffiny cynamonowe z czekoladą
Nakładam muffiny... Ciężko się powstrzymać przed podjadaniem ;)
Muffiny cynamonowe z czekoladą
Maffiny w przekroju jeszcze piękniejsze!