Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Książka Kucharska: Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Muffiny grahamki z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To zdrowe i jednocześnie bardzo smaczne babeczki, które można uznać za pełnowartościową przekąskę lub zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego. Dodatkowo są one bardzo miękkie oraz długo zachowują swoją świeżość.

Muffiny grahamki z truskawkami

Składniki:

Muffiny grahamki z truskawkami

Około 8 sztuk:

  • 150 g mąki graham
  • 50 g ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju

Dodatkowo:

  • 100 g truskawek + 1 łyżeczka mąki graham do obtaczania
  • kilka kropel aromatu cytrynowego/waniliowego

Sposób przygotowania:

Muffiny grahamki z truskawkami

Truskawki:

Muffiny grahamki z truskawkami
Do muffinków można też użyć innych owoców.

Umyte i osuszone truskawki należy pokroić i obtoczyć w mące.

Masa:

Muffiny grahamki z truskawkami
Ciasto należy miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce połączyć mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę, a w drugiej jajko, mleko i olej.
Następnie wszystkie składniki należy wymieszać łyżką jedynie do połączenia się całości na jednolitą masę.
Na końcu wmieszać truskawki oraz aromat.

Wypełnianie papilotek i pieczenie:

Muffiny grahamki z truskawkami
Gotowe muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Papilotki w formie do pieczenia muffinek należy napełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.