Książka kucharska Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Nie ma nic piękniejszego na Dzień Babci i Dziadka niż ciasto lub deser zrobiony własnoręcznie. Skorzystaj z naszych 15 propozycji i przygotuj samodzielnie lub z dzieckiem słodki upominek na tę okazję.

Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów
fot. Adobe Stock
Dzień Babci i Dziadka to okazja na obdarowanie najbliższych prezentem od serca. Ciasto lub deser to praktyczny pomysł, który na pewno ucieszy seniorów.

Za przygotowanie ciasta lub deseru na Dzień Babci i Dziadka warto zabrać się dzień wcześniej. Niektóre z naszych propozycji wymagają chłodzenia przez noc w lodówce. Zaplanuj pracę i nie przygotowuj słodkiego prezentu w ostatniej chwili, zwłaszcza jeśli robisz go wraz z dzieckiem.

Deser na Dzień Babci i Dziadka – proste tiramisu

Tiramisu to włoski deser, który uwielbia chyba każdy. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie chłodzenia przez noc w lodówce.

Tiramisu wbrew pozorom nie jest trudne i czasochłonne, z łatwością przygotujesz je razem z pociechą. Podany przepis zawiera mocne espresso, jeśli dziadek lub babcia nie mogą spożywać kofeiny, zastąp je mocno zaparzoną kawą zbożową.

Składniki:
  • 2 opakowania biszkoptów savoiardi (ok. 400 g),
  • 250 ml espresso,
  • 4 żółtka,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • kakao do oprószenia.
Wykonanie:
  1. Zaparz espresso i wlej je do podłużnego naczynia.
  2. Utrzyj żółtka wraz z cukrem na jasną i puszystą masę.
  3. Do masy z żółtek i cukru dodawaj partiami mascarpone, cały czas miksując.  
  4. Przygotuj formę, w której podane będzie tiramisu i układaj w niej biszkopty namoczone w espresso. Wystarczy obtoczyć je delikatnie w kawie, nie namaczaj biszkoptów zbyt długo, bo staną się zbyt miękkie.
  5. Każdą warstwę biszkoptów przekładaj na zmianę kremem z mascarpone.
  6. Wstaw deser do lodówki i po dokładnym schłodzeniu, przed podaniem oprósz kakao.
Deser na Dzień Babci i Dziadka
fot. Adobe Stock

Ciasto na Dzień Babci i Dziadka – czekoladowiec bez mąki

To ciasto czekoladowe bez mąki zrobisz w kilka chwil. Jest niezwykle proste – wystarczy wymieszać suche i mokre składniki i połączyć je w jedną masę.

Składniki:
  • 125 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.
Składniki na krem mascarpone:
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
  1. Czekoladę z masłem i olejem rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Do miski wbij 2 jajka i 4 żółtka. Dodaj kakao oraz sól i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  3. Powstałą masę połącz z ostudzoną czekoladą i dokładnie połącz wszystkie składniki.
  4. Pozostałe białka jaj ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  5. Pianę z białek dodaj partiami do masy czekoladowo-jajecznej i mieszaj do połączenia składników.
  6. Ciasto przełóż do formy i piecz 30 minut w 180°C.
  7. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem kremu. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Zobacz jak zrobić bitą śmietanę, żeby się nie zwarzyła.  
  8. Do śmietany dodawaj partiami serek mascarpone i cukier puder.
  9. Aksamitny krem wyłóż na wierzch upieczonego i wystudzonego czekoladowca.
 
Ciasto bez mąki na Dzień Babci i Dziadka
fot. Adobe Stock
 
Na wierzch ciasta na Dzień Babci i Dziadka możesz wyłożyć dowolne owoce. W sezonie zimowym idealnie sprawdzi się kiwi, kaki, granat lub dla przełamania słodkich smaków – pomarańcza.