Dzień Babci i Dziadka to okazja na obdarowanie najbliższych prezentem od serca. Ciasto lub deser to praktyczny pomysł, który na pewno ucieszy seniorów.
Za przygotowanie ciasta lub deseru na Dzień Babci i Dziadka warto zabrać się dzień wcześniej. Niektóre z naszych propozycji wymagają chłodzenia przez noc w lodówce. Zaplanuj pracę i nie przygotowuj słodkiego prezentu w ostatniej chwili, zwłaszcza jeśli robisz go wraz z dzieckiem.
Tiramisu wbrew pozorom nie jest trudne i czasochłonne, z łatwością przygotujesz je razem z pociechą. Podany przepis zawiera mocne espresso, jeśli dziadek lub babcia nie mogą spożywać kofeiny, zastąp je mocno zaparzoną kawą zbożową.
Składniki:
fot. Adobe Stock
Składniki:
fot. Adobe Stock
Na wierzch ciasta na Dzień Babci i Dziadka możesz wyłożyć dowolne owoce. W sezonie zimowym idealnie sprawdzi się kiwi, kaki, granat lub dla przełamania słodkich smaków – pomarańcza.
Za przygotowanie ciasta lub deseru na Dzień Babci i Dziadka warto zabrać się dzień wcześniej. Niektóre z naszych propozycji wymagają chłodzenia przez noc w lodówce. Zaplanuj pracę i nie przygotowuj słodkiego prezentu w ostatniej chwili, zwłaszcza jeśli robisz go wraz z dzieckiem.
Deser na Dzień Babci i Dziadka – proste tiramisu
Tiramisu to włoski deser, który uwielbia chyba każdy. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie chłodzenia przez noc w lodówce.Tiramisu wbrew pozorom nie jest trudne i czasochłonne, z łatwością przygotujesz je razem z pociechą. Podany przepis zawiera mocne espresso, jeśli dziadek lub babcia nie mogą spożywać kofeiny, zastąp je mocno zaparzoną kawą zbożową.
Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów savoiardi (ok. 400 g),
- 250 ml espresso,
- 4 żółtka,
- 500 g serka mascarpone,
- 5 łyżek cukru pudru,
- kakao do oprószenia.
- Zaparz espresso i wlej je do podłużnego naczynia.
- Utrzyj żółtka wraz z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Do masy z żółtek i cukru dodawaj partiami mascarpone, cały czas miksując.
- Przygotuj formę, w której podane będzie tiramisu i układaj w niej biszkopty namoczone w espresso. Wystarczy obtoczyć je delikatnie w kawie, nie namaczaj biszkoptów zbyt długo, bo staną się zbyt miękkie.
- Każdą warstwę biszkoptów przekładaj na zmianę kremem z mascarpone.
- Wstaw deser do lodówki i po dokładnym schłodzeniu, przed podaniem oprósz kakao.
fot. Adobe Stock
Ciasto na Dzień Babci i Dziadka – czekoladowiec bez mąki
To ciasto czekoladowe bez mąki zrobisz w kilka chwil. Jest niezwykle proste – wystarczy wymieszać suche i mokre składniki i połączyć je w jedną masę.Składniki:
- 125 g masła,
- 100 g cukru,
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 6 jajek,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 4 łyżki cukru pudru.
- Czekoladę z masłem i olejem rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski wbij 2 jajka i 4 żółtka. Dodaj kakao oraz sól i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Powstałą masę połącz z ostudzoną czekoladą i dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Pozostałe białka jaj ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
- Pianę z białek dodaj partiami do masy czekoladowo-jajecznej i mieszaj do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do formy i piecz 30 minut w 180°C.
- W międzyczasie zajmij się przygotowaniem kremu. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Zobacz jak zrobić bitą śmietanę, żeby się nie zwarzyła.
- Do śmietany dodawaj partiami serek mascarpone i cukier puder.
- Aksamitny krem wyłóż na wierzch upieczonego i wystudzonego czekoladowca.
fot. Adobe Stock