dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Muffiny serowo - cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki o aromacie cytryny z delikatnym posmakiem serka. Mięciutkie i pachnące - pycha

Muffiny serowo - cytrynowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny serowo - cytrynowe

 

  • 1 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g. serka homogenizowanego
  • 1/2 margaryny
  • 50 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 1/2 cytryny
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:

Muffiny serowo - cytrynowe
Jajka wbijamy do miski, dodajemy serek, śmietanę, sok z cytryny i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wszystko razem mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Do suchych składników wlewamy mokre i wszystko razem mieszamy. Wylewamy ciasto do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 20 - 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!
Muffiny serowo - cytrynowe
Do jajek dodajemy pozostałe mokre składniki ciasta
Muffiny serowo - cytrynowe
W oddzielnej misce mieszamy suche składniki ciasta
Muffiny serowo - cytrynowe
Suche i mokre składniki mieszamy, mogą pozostać niewielkie grudki.