anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Muffiny śliwkowo - czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffiny śliwkowo – czekoladowe jak wszystkie muffinki błyskawiczne do zrobienia, ale w przeciwieństwie do typowych, te bardzo długo pozostają świeże. Dwa dni od upieczenia wciąż świetnie smakują.

Muffiny śliwkowo - czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny śliwkowo - czekoladowe

 

  • mleczna czekolada – 100 g
  • powidła śliwkowe - 300 g
  • mąka tortowa - 150 g
  • masło - 125 g
  • jajka – 2 szt.
  • cukier puder – 50 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • groszki czekoladowe - 50 g
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Muffiny śliwkowo - czekoladowe
Roztopić masło, rondelek zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Odstawić na chwilę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Czekoladową masę przelać do miski, dodać powidła, cukier i roztrzepane jajka. Całość wymieszać.

Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko krótko wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciastem napełnić papilotki umieszczone w formie na muffinki do 3/4 ich wysokości.

Foremkę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone wystudzić

na kratce kuchennej.
Muffiny śliwkowo - czekoladowe
W rondelku roztopić masło i dodać czekoladę.
Muffiny śliwkowo - czekoladowe
Roztopione mało dokładnie wymieszać z czekoladą.
Muffiny śliwkowo - czekoladowe
Do masy czekoladowej dodać roztrzepane jajka.
Muffiny śliwkowo - czekoladowe
Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.