Sposób przygotowania:
Obłędnie czekoladowe muffiny
Dzisiaj odwiedziła mnie córka i dotąd męczyła o czekoladowe muffiny, aż wyszukałyśmy w necie przepis, który nam się spodobał. Podobno jest oparty o przepis Nigelli. Muffiny wyszły przepyszne, szczególnie smakowały jeszcze letnie, kiedy rozpuszczona czekolada rozpływała się po zębach. Foremkę na muffiny wyłożyłam papilotkami. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Czekoladę pokroiłam nożem na kawałeczki. Do jednej miski przesiałam przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Dodałam kakao, cukier i pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Do drugiej miski wlałam mleko i olej, wbiłam jajko i roztrzepałam widelcem. Składniki płynne wlałam do sypkich i wymieszałam wszystko łyżką. Ciasto rozłożyłam do papilotek napełniając je do ok. 3/4 wysokości. Wstawiłam blaszkę do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut. Myślę, że z powodzeniem można piec troszkę krócej, ale trzeba sprawdzić patyczkiem czy nie są jeszcze surowe.
zewa
Elficzna
gosia56
edytaha
czekoladka_m
edytaha
Dziękuję :)
przejs
Elficzna
mam ten sam problem :D
edytaha
Oj, ja też nie mogłam spać, czekałam na poranną kawę, żeby zjeść do niej dwa ostatnie muffinki :)))
anemon
edytaha
Możemy zrobić powtórkę, pół godzinki i będziemy mieć całą blaszkę dla siebie :D
anemon
To jednak mam szczęście. W takim razie jesteśmy umówione.
elzbieta8960
edytaha