SUPERPRZEPIS

Cynamonowe muffiny ze śliwkami

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Cynamonowe muffiny ze śliwkami Więcej zdjęć (7)

Cynamonowe muffiny ze śliwkami pod chrupiącą kruszonka to moja dzisiejsza propozycja na deser dla całej rodziny.

Składniki:

Cynamonowe muffiny ze śliwkami

 

  • suche składniki:
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

 

 

  • składniki mokre
  • 100 ml kefiru
  • 55 ml oleju
  • 1 duże jajko

 

  • kruszonka:
  • 25 g masła
  • 3 łyżki czubate mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cynamonowe muffiny ze śliwkami
Przygotowujemy dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite.

Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości.

Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach.

W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach z dodatkiem cukru pudru i mąki. Kruszonkę nakładamy na muffiny.

Wkładamy muffiny do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez około 30 minut do ich zarumienienia. 
Cynamonowe muffiny ze śliwkami
do miski przesypujemy wszystkie suche składniki
Cynamonowe muffiny ze śliwkami
do drugiej miski wlewamy kefir dodajemy olej i jajko mieszamy
Cynamonowe muffiny ze śliwkami
suche składniki mieszamy z mokrymi składnikami
Cynamonowe muffiny ze śliwkami
uzyskane ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek
Cynamonowe muffiny ze śliwkami
na cieście układamy plastry śliwek
Cynamonowe muffiny ze śliwkami
całość posypujemy kruszonką i pieczemy