Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Idealne nadają się na śniadanie, które bez problemu można przygotować wieczorem.

Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem

7-8 sztuk:

  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 szczypta soli (solidna)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 30 ml oliwy
  • 40g żółtego sera
  • 50g wędzonego łososia (użyłam brzuszków; waga po obraniu)

Sposób przygotowania:

Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem

Składniki:

Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Ja użyłam wędzonych brzuszków z łososia.

Ser należy zetrzeć na średnich oczkach tarki, a łososia rozdrobnić według uznania.

Oba składniki po trochu zostawić do posypania wierzchu.

Ciasto:

Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Składniki należy mieszać do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz cytrynowy, natomiast w drugiej mokre - jajko, olej i śmietanę.

Wszystko razem połączyć (najlepiej widelcem - jedynie do połączenia się całości), a na końcu do masy należy wmieszać ser z łososiem.

Przed pieczeniem:

Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Papilotek nie należy wupełniać do końca.

Specjalną formę do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a papilotki wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).

Muffiny posypać pozostałym serem i kawałkami łososia.

Pieczenie:

Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.


Tagi:

przystawka