Sposób przygotowania:
Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiemSkładniki:
Ser należy zetrzeć na średnich oczkach tarki, a łososia rozdrobnić według uznania.
Oba składniki po trochu zostawić do posypania wierzchu.
Ciasto:
W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz cytrynowy, natomiast w drugiej mokre - jajko, olej i śmietanę.
Wszystko razem połączyć (najlepiej widelcem - jedynie do połączenia się całości), a na końcu do masy należy wmieszać ser z łososiem.
Przed pieczeniem:
Specjalną formę do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a papilotki wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).
Muffiny posypać pozostałym serem i kawałkami łososia.
Pieczenie:
Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.
gusia1000