Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Naleśniki z twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne na śniadanie, czy bezmięsny obiad. Naleśniki nadziane z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku to mój smak dzieciństwa.

Naleśniki z twarożkiem

Składniki:

Naleśniki z twarożkiem

Naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju+ kropelka do pierwszego smażenia
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 6 łyżek śmietany 12%
  • 4 rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarożkiem

Przygotowanie ciasta:

Naleśniki z twarożkiem
Dokładnie zmiksowane ciasto naleśnikowe.

Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Odłożyć na 10 minut.

Przygotowanie składników:

Naleśniki z twarożkiem
Drobno posiekane rzodkiewka i szczypiorek

W tym czasie drobno posiekać szczypior i rzodkiewkę.

Przygotowanie farszu:

Naleśniki z twarożkiem
Farsz do naleśników- twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Wrzucić je do twarogu. Dodać śmietanę i cukier, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Odłożyć do lodówki na czas przygotowania naleśników.

Smażenie naleśników:

Naleśniki z twarożkiem
Naleśniki w trakcie smażenia na patelni.

Przygotować naleśniki: na patelni rozgrzać kropelkę oleju. Wylewać porcję ciasta (około pół łyżki wazowej) i smażyć po minucie z każdej strony.

Podobnie smażyć pozostałe naleśniki (nie wlewając już oleju na patelnię). Na usmażonych naleśnikach ułożyć twarożek i zawijać.

Smacznego!