Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Muffiny z cukinią i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie muffiny - babeczki z cukinią i migdałami

Muffiny z cukinią i migdałami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffiny z cukinią i migdałami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • ok 2 szklanki startej cukinii
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Muffiny z cukinią i migdałami
Cukinię myję, obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cukier waniliowy - mieszamy na sucho. Następnie dodaję maślankę, cukinię, olej i jajka i ponownie mieszam - nie trzeba starannie ciasto rozlewam do papierowych foremek - tak na 3/4 wysokości i posypuję wierzch płatkami migdałowymi - 2 szczypty. Tak przygotowane Muffiny wkładam do rozgrzanego do 180C piekarnika i piekę ok 25 - 30 min.
Muffiny z cukinią i migdałami
mieszam składniki w misce w odpowiedniej kolejności
Muffiny z cukinią i migdałami
wlewam masę do foremek i wierzch posypuję migdałami