SUPERPRZEPIS

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową

  • 3
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 190
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową Więcej zdjęć (2)

Muffinki są łatwe, szybkie i bardzo smaczne. Dodatkowo kusząco pachną i długo zachowują swoją świeżość.

Składniki:

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową

8-9 sztuk:

  • 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml)
  • 1/3 szklanki/100g cukru
  • 1,5 łyżki kawy zbożowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki/125 ml mleka
  • 1/2 szklanki/65 ml oleju

Dodatkowo:

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 4-5 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową

Orzechy:

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową
Orzechy powinny być posiekane na większe kawałki.

Obrane orzechy należy posiekać.

Masa:

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową
Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

W jednej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kawę zbożową, a w drugiej mokre - jajko, olej oraz mleko.

Wszystko razem połączyć za pomocą widelca lub łyżki, a następnie wmieszać kawałki orzechów włoskich.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową
Papilotek nie należy wupełniać do końca.

Specjalną formę do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a papilotki napełnić ciastem - do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową
Muffinków nie studzimy w formie.

Muffiny wstawić do rozgrzanego piekarnia i piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.

Lukier:

Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożową
Najlepiej dekorować póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.

Cukier puder należy utrzeć z kawą zbożową i dodatkiem gorącej wody. Muffiny udekorować lukrem, można też np. orzeszkami i pozostawić do zastygnięcia polewy.