Sposób przygotowania:
Muffiny z orzechami włoskimi i kawą zbożowąOrzechy:
Obrane orzechy należy posiekać.
Masa:
W jednej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kawę zbożową, a w drugiej mokre - jajko, olej oraz mleko.
Wszystko razem połączyć za pomocą widelca lub łyżki, a następnie wmieszać kawałki orzechów włoskich.
Wypełnianie papilotek:
Specjalną formę do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a papilotki napełnić ciastem - do 3/4 ich wysokości.
Pieczenie:
Muffiny wstawić do rozgrzanego piekarnia i piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Lukier:
Cukier puder należy utrzeć z kawą zbożową i dodatkiem gorącej wody. Muffiny udekorować lukrem, można też np. orzeszkami i pozostawić do zastygnięcia polewy.
BozenaMatuszczyk
Justi2401
gusia1000