Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Surówka z rzodkiewki, gruszki, ogórka i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To propozycja na surówkę o zupełnie nieznanym smaku! O ile dość często używa się do surówek winnego jabłka, o tyle słodka gruszka, jeszcze w połączeniu z majonezem, jest nietypowym dodatkiem.

Surówka z rzodkiewki, gruszki, ogórka i marchewki

Składniki:

Surówka z rzodkiewki, gruszki, ogórka i marchewki

 

  • marchewka 2 duże
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • gruszki słodkie 2 średnie
  • ogórek sałatkowy średni
  • olej roślinny
  • cukier
  • świeża cytryna do smaku
  • śmietana 12% 2-3 łyżki
  • pieprz biały
  • majonez 1 łyżka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewki, gruszki, ogórka i marchewki
Składniki warto schłodzić przed przygotowaniem surówki.

Gruszki, ogórka i marchewkę obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki razem z umytymi rzodkiewkami. Doprawić sokiem z cytryny i szybko wymieszać, aby gruszka nie ciemniała.

Posypać solą, białym pieprzem i cukrem, dodać majonez, olej oraz nieco śmietany, aby po wymieszaniu surówka nie była zbyt rzadka.

Surówka jest gotowa do podania po dokładnym wymieszaniu.