gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Muffinki z jabłkiem i bananem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolejna moja propozycja na muffinki jabłkowo bananowe z mąki pełnoziarnistej proste szybkie i pyszne co nieco do kawusi.

Muffinki z jabłkiem i bananem

Składniki:

Muffinki z jabłkiem i bananem

 

  • mąka pełnoziarnista 25 dkg
  • 2 jajka
  • śmietana 12% 250 ml
  • olej 125 ml
  • cukier brązowy 2 łyżki ale jezeli lubimy bardziej słodkie to dajemy go więcej
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • jabłka 2 szt
  • banan 1 szt
  • płatki migdałowe
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Muffinki z jabłkiem i bananem
Obieramy ze skórki jabłka i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Obieramy banana i zgnieciemy go widelcem.

Do pierwszej miski wlewamy śmietanę, olej i wbijamy jajka mieszamy krótko do połączenia się składników

Ja mieszam zawsze mieszadłem od miksera.

Do następnej miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą cukier, proszek i sodę.

Do wymieszanych płynnych składników wsypujemy suche składniki dodajemy orzechy starte jabłka i banana. Mieszamy bardzo krótko ręcznie

Blaszkę metalową na muffinki 12 szt wykładamy papierowymi papilotkami i dajemy ciasto. Na górę każdej muffinki sypiemy płatki migdałowe.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 25-30 minut. Babeczki po upieczeniu studzimy najlepiej na desce drewnianej.

Polewę czekoladową rozpuszczamy i polewamy zimne muffinki.

POLECAM!!!