slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Muffiny czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, mocno czekoladowe mufinki. w sam raz do kawki lub herbaty. Wychodzą bardzo delikatne. Zapraszam po przepis

Muffiny czekoladowe

Składniki:

Muffiny czekoladowe

 

  • 1 szkl mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g ricotty
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • do dekoracji: cukier puder

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe
Rozpuszczamy gorzką czekoladę razem z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia.W jednej misce mieszamy razem suche składniki:mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki: rozpuszczoną czekoladę, ricottę, jajka i olej.

Przelewamy mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremki.

Wkładamy mufiny do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.