MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pomysł na pyszne i proste danie. Nie zajmuje dużo czasu, a zachwyca podniebienie :)

Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie

 

  • 1kg muli
  • pomidorki koktajlowe - żółte i czerwone, ok 10szt
  • 500ml śmietany 30%
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie
Rady: Należy zwrócić uwagę na wygląd muli! otwarte, oznaczają że są martwe i nie należy ich jeść! W celu sprawdzenia wystarczy zamoczyć je w zimnej wodzie, lub postukać muszelkami o siebie - jeśli są "żywe" to pozamykają się. Natomiast jeśli podczas gotowania się nie otworzą, również trzeba je wyrzucić. PRZYGOTOWANIE: Mule płuczemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy. Do dużego naczynia wrzucamy mule, wlewamy śmietanę. Dodajemy pomidorki i czosnek, przyprawiamy. Uwaga! nie przesadzać z solą, gdyż mule są słone! Naczynie przykrywamy i gotujemy. Sos ma się zredukować. Kilka razy mieszamy lub podrzucamy mule, by równomiernie się ugotowały. Gdy muszle się otworzą, ściągamy pokrywkę, i gotujemy jeszcze jakąś minute. Gotowe nakładamy na talerz. Polecam je z pieczywem, które można zamoczyć w pysznym sosie!
Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie
Etap 1Mule wrzucamy do garnka wlewamy smietane dodajemy pomidorki i przyprawiamy

Tagi:

pomidory