Sposób przygotowania:
Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie
Rady: Należy zwrócić uwagę na wygląd muli! otwarte, oznaczają że są martwe i nie należy ich jeść! W celu sprawdzenia wystarczy zamoczyć je w zimnej wodzie, lub postukać muszelkami o siebie - jeśli są "żywe" to pozamykają się. Natomiast jeśli podczas gotowania się nie otworzą, również trzeba je wyrzucić. PRZYGOTOWANIE: Mule płuczemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy. Do dużego naczynia wrzucamy mule, wlewamy śmietanę. Dodajemy pomidorki i czosnek, przyprawiamy. Uwaga! nie przesadzać z solą, gdyż mule są słone! Naczynie przykrywamy i gotujemy. Sos ma się zredukować. Kilka razy mieszamy lub podrzucamy mule, by równomiernie się ugotowały. Gdy muszle się otworzą, ściągamy pokrywkę, i gotujemy jeszcze jakąś minute. Gotowe nakładamy na talerz. Polecam je z pieczywem, które można zamoczyć w pysznym sosie!