marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mus ananasowy z mascarpone i pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosty deserek ananasowo-serkowy będzie dobry jak doda się do niego nieco alkoholu i soku cytrynowego lub limonkowego. Deser jest niewskazany dla dzieci.

Mus ananasowy z mascarpone i pistacjami

Składniki:

Mus ananasowy z mascarpone i pistacjami

 

  • 1 świeży ananas,
  • pudełko serka mascarpone(500 g.),
  • 25 dag. pistacji,
  • 1/3 szklanki likieru miętowego,
  • sok ze świeżej cytryny lub limonki,
  • 3-4 łyżki cukru białego lub trzcinowego.

 

Sposób przygotowania:

Mus ananasowy z mascarpone i pistacjami
Ananasa oczyścić ze skorupy, usunąć pióropusz i obkroić miąższ dokoła, a twardy środek wyrzucić. Kawałki ananasa można albo przetrzeć przez sito albo zmiksować z cukrem białym lub trzcinowym, likierem miętowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Pistacje utłuc dziadkiem do orzechów, by nie niszczyć paznokci ręcznym łupaniem. Wymieszać zmiksowany mus z serkiem mascarpone i siekanymi pistacjami. Przełożyć do pucharków i chłodzić przez godzinę. Podawać deser udekorowany pozostałymi kawałkami ananasa lub pistacji.