ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowanie: 25 minut, Chłodzenie: co najmniej 3 godziny

Mus czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

 

  • białko z jaj
  • szczypta soli
  • 100 g śmietanki kremowej
  • 100 g gorzkiej kuwertury (czekolady)

 

  • Przybranie:
  • wiórki czekoladowe
  • 8 truskawek
  • listki mięty
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy
1. Białko ze szczyptą soli ubijać na pianę mikserem przy średnich obrotach przez około 30 sek. Dodać łyżkę cukru i ubić na sztywno przy najwyższych obrotach. Wstawić do lodówki. 2. Śmietankę z resztą cukru ubić na sztywną pianę i też wstawić do lodówki. 3. Kuwerturę rozdrobnić dużym nożem i rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodna opisana pod opisem), następnie wstawić do naczynia z zimną wodą i, stale mieszając, nieco ostudzić. 4. W dużej misce umieścić najpierw pianę z białka, potem ostrożnie bitą śmietanę. Dodać schłodzoną, ale płynną czekoladę i starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. 5. Łyżkę zanużyć w gorącej wodzie i wyciąć nią z musu jajowate kulki, po dwie na każdą porcję. Ozdobić listkami mięty, wiórkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Całość posypać cukrem pudrem.

Tagi:

czekolada