Sposób przygotowania:
Mus czekoladowy
1. Białko ze szczyptą soli ubijać na pianę mikserem przy średnich obrotach przez około 30 sek. Dodać łyżkę cukru i ubić na sztywno przy najwyższych obrotach. Wstawić do lodówki. 2. Śmietankę z resztą cukru ubić na sztywną pianę i też wstawić do lodówki. 3. Kuwerturę rozdrobnić dużym nożem i rozpuścić w kąpieli wodnej (kąpiel wodna opisana pod opisem), następnie wstawić do naczynia z zimną wodą i, stale mieszając, nieco ostudzić. 4. W dużej misce umieścić najpierw pianę z białka, potem ostrożnie bitą śmietanę. Dodać schłodzoną, ale płynną czekoladę i starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. 5. Łyżkę zanużyć w gorącej wodzie i wyciąć nią z musu jajowate kulki, po dwie na każdą porcję. Ozdobić listkami mięty, wiórkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Całość posypać cukrem pudrem.