anula7001

anula7001

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Mus kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny mus do ciast i deserów.

Mus kakaowy

Składniki:

Mus kakaowy

 

  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka całe,
  • 2 żółtka,
  • 120 ml śmietany kremówki,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 80-90 g masła,
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka likieru amaretto,
  • woda

Sposób przygotowania:

Mus kakaowy
Do naczynia wsypać cukier. Następnie dodać 4 żółtka, kakao i śmietanę. Składniki roztopić i połączyć w kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie już jednolita dodać masło oraz pokruszoną gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ją z przestudzoną masą. Na koniec dodać amaretto. Najlepiej smakuje schłodzony.