misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Mus malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przełożyć mus do 2 deserowych miseczek, pozostawić w chłodzie przez około 1,5godziny i na koniec przybrać pozostałymi malinami oraz.....

Mus malinowy

Składniki:

Mus malinowy

 

  • 250g świeżych malin
  • 4 listki białej żelatyny
  • 80g słodkiej śmietanki
  • 2 świeże żółtka
  • 6 łyżek frutilozy
  • 4 łyżki dobrze ubitej słodkiej śmietanki
  • 6 listków mięty

Sposób przygotowania:

Mus malinowy
Maliny przebrać, umyć, kilka ładnych owoców odłożyć na bok, pozostałe rozgnieść i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć na około 5 minut w zimnej wodzie.
Płynną śmietanę zmieszać razem z około 120 ml wody w metalowym naczyniu. Dodać żółtka i frutilozę, a następnie ubić trzepaczką.
Całość ubijać na parze tak długo, aż powstanie lekko gęsta masa. Krem odstawić do schłodzenia i delikatnie wymieszać z malinowym puree.
Żelatynę dokładnie wycisnąć i rozpuścić w garnku na małym ogniu, a następnie wymieszać z malinowym musem. Całość połączyć z bitą śmietaną.
Przełożyć mus do 2 deserowych miseczek, pozostawić w chłodzie przez około 1,5godziny i na koniec przybrać pozostałymi malinami oraz listkami mięty.