kamis

kamis

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Mus pomarańczowy z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cukier wymieszać z wodą i gotować w rondelku do uzyskania jasnego karmelu.

Mus pomarańczowy z karmelem

Składniki:

Mus pomarańczowy z karmelem

 

  • 100 ml wody

 

  • 120 g cukru

 

  • 50 g cukru pudru

 

  • 3 jaja

 

  • 3 żółtka

 

  • 4 łyżeczki esencji pomarańczowej

 

 

  • 200 ml śmietanki 30%

 

 

  • Przyprawa do kawy i deserów w młynku KAMIS

 

 

Sposób przygotowania:

Mus pomarańczowy z karmelem
Cukier wymieszać z wodą i gotować w rondelku do uzyskania jasnego karmelu. Rozlać do foremek warstwę ok. 0,5 cm. Jaja wymieszać z żółtkami, dodać cukier puder, esencje pomarańczową, utrzeć na jednolitą masę. Mleko, śmietankę i skórkę z pomarańczy gotować na małym ogniu 5 minut. Całość powoli dodać do ubitych jaj. Tak przygotowana masę wlać powoli do foremek z karmelem. Wstawić do naczynia wypełnionego wodą i piec w temp. 120 st. około 20 minut, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Mus pomarańczowy podawać oprószony przyprawą do kawy i deserów.