jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Mus truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny deser który na pewno przypadnie do gustu

Mus truskawkowy

Składniki:

Mus truskawkowy

 

  • 50 dag dojrzałych truskawek ( waga po odrzuceniu szypułek i dokładnym opłukaniu )
  • 6 dorodnych owoców do przybrania deseru
  • szklanka surowych białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kopiasta łyżeczka żelatyny
  • kieliszek białego słodkiego lub deserowego wina
  • małe bezy do przybrania

Sposób przygotowania:

Mus truskawkowy
Żelatynę mieszamy w winie. Gdy napęcznieje, naczynie z żelatyną wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, by całkowicie się rozpuściła. Truskawki rozdrabniamy na miazgę lub siekamy na niewielkie cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę, aż będzie ścisła i lśniąca. Do piany, cały czas ubijając, dodajemy schłodzoną żelatynę oraz rozdrobnione owoce, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, przekładamy do wychłodzonych pucharków. Na 3min przed podaniem wstawiamy do lodówki. Brzegi pucharków otaczamy bezami, a na środku kładziemy dorodną truskawkę.