Sposób przygotowania:
Mus z białej czekolady z karmelem
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki. Miseczkę z czekoladą położyć na garnku z wodą. Wszystko delikatnie podgrzewać (nie gotować), aż czekolada się rozpuści. Do roztopionej, lekko przestudzonej czekolady dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Gdyby w tym momencie czekolada nam się zważyła, wystarczy dodać do niej odrobinę wody i ponownie stopić w kąpieli wodnej, cały czas delikatnie mieszając. Śmietanę przelać do miski (najlepiej, żeby była zimna, prosto z lodówki) i ubić na sztywno. Do czekolady z żółtkiem dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Mus czekoladowy rozłożyć do pucharków i odstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotować karmel. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na złoty. Dużą blaszkę posmarować masłem, wylać na nią smugi karmelu. Odstawić, żeby karmel wystygł. Jak będzie już zimny i sztywny, połamać go na mniejsze kawałki. Mus wyjąć z lodówki. Na wierzchu ułożyć kawałki karmelu.