szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mus z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mus ten często jest używany do dań z dyni, wypieków czy zup, dlatego aby się nie powtarzać w każdym przepisie podaje ten przepis.

Mus z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus z dyni

 

  • dynia (dowolna ilość, na szklankę musu potrzeba ok 500 g dyni)
  • opcjonalnie szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Mus z dyni
Z dyni usuwamy środek z pestkami i obieramy skórę. (Chociaż obranie skóry nie jest konieczne, bo można to również zrobić po upieczeniu). Tak przygotowaną dynię kroimy najpierw na plasterki, a później w kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można delikatnie posolić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 35 minut. Dynia musi być miękka. Następnie dynię miksujemy i przekładamy na sitko i zostawiamy na nim, aby usunąć nadmiar wody. Taki mus wykorzystujemy do wypieków i dań z dyni.
Mus z dyni
Z dyni usuwamy środek z pestkami i obieramy
Mus z dyni
Dynię kroimy na plasterki a nastepnie w kostkę
Mus z dyni
Kostki dyni układamy na blaszce i pieczemy do miękkości
Mus z dyni
Upieczoną dynię miksujemy i przekładamy na sitko

Tagi:

dynia